Цензура или правила за мълчание - Telegram блокира канала за гласуване на Навални

Платформата е ограничила ботовете с материали за кампанията заради правилата за дните на мълчание

18.09.2021 | 20:37 Редактор: Жаклина Иванова
Цензура или правила за мълчание - Telegram блокира канала за гласуване на Навални

Telegram, приложението, използвано от протестиращи от Иран до Беларус, е блокирало канала за "интелигентно гласуване" с препоръки за кандидати за руските парламентарни избори, целящ победа над номинираните от управляващата партия, пише Bloomberg.

Платформата е ограничила ботовете с материали за кампанията заради правилата за дните на мълчание преди изборите, написа роденият в Русия основател на Telegram Павел Дуров в канала си в услугата в края на първия ден от вота.

Същевременно той отправи критики към Google и Apple за премахването на приложението за гласуване, свързано с вкарания в затвора лидер на опозицията Алексей Навални, от техните руски онлайн магазини под натиска на властите. Той написа, че този ход "създава опасен прецедент, който ще засегне свободата на словото в Русия и по света".

Междувременно съюзници на Навални обвиниха Telegram в цензура, предаде Ройтерс.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш осъди решението.

"Истински позор е, когато цензурата се налага от частни компании, които уж защитават идеите за свобода", написа тя в Twitter.

Политическият съюзник на Навални Иван Жданов, коментира, че не вярва на оправданието на Telegram и че този ход изглежда е бил договорен по някакъв начин с руските власти.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК