Властите в Украйна нямало да признаят резултатите от референдума в Крим

Присъединяване към Русия поиска и Севастопол.

07.03.2014 | 10:14 Редактор: Мариета Иванова
Властите в Украйна нямало да признаят резултатите от референдума в Крим

Официалните власти в Украйна заявиха, че няма да признаят резултатите от референдума в Крим, който трябва да се проведе на 16 март.

Москва и Западът продължават да отстояват позициите си, като във военните учения в региона има дори българско участие.

Референдумът за статута на Крим e незаконен и нелегитимен, той е срещу интересите на хората в Крим, заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов. Министър-председателят на страната Арсений Яценюк също обяви, че смята референдума за незаконен.  

Позицията на САЩ е, че бъдещето на Крим трябва да бъде решено от правителството в Киев. Междувременно от външното министерство на Украйна обявиха, че Русия подготвяла провокации на територията на Крим с участието на лица, маскирани като украински военнослужещи.

Телевизионните украински канали „Пети Канал“ и „Канал 1+1“ били спрени, останалите оставали в ефир.

По думите на вицепремиера на Крим Рустам Темиргалиев, цитиран от РИА Новости, повече от 70% от жителите на автономната република подкрепят присъединяването към Русия. Той изтъкна, че 58% от хората в Крим са етнически руснаци, а около 20% са украинци, по-голямата част, от които се възприемат като свързани с Русия.

Местната управа на града подкрепи взетото по-рано решение за провеждане на референдум на 16 март, който да реши бъдещето на спорния полуостров. Градската управа обяви, че е използвала разпоредбите на Европейската харта за местно самоуправление и Закона за местното самоуправление в Украйна, за да свика референдума. Но от своя страна ЕС и САЩ обявиха, че няма да признаят резултатите от общественото допитване.

Севастопол също поиска да се присъедини към Русия. Напрежение избуха и в източния украински град Донецк, където силите за сигурност са задържали Павел Губарев. Той беше незаконно провъзгласен за губернатор на Донецката област, където проруски активисти щурмуваха сградата на местната управа.

За днес е планирано американският разрушител „Тръкстън” да извърши  планирано преминаване през  „Босфора“ и да влезе в румънско пристанище. Преминаването на кораба през "Босфора" има „рутинен характер” и е свързано с участието му в съвместни учения с България и Румъния. Корабът, който е част от групата на самолетоносача „Джордж Буш”, се очаква на пристанище Варна на 11 март.