Идва ли нова ера в американската енергийна дипломация?

САЩ се опитват да разработят стратегия за експлоатиране на залежите от природен газ в страната като средство за отслабване на руското влияние

06.03.2014 | 18:26 Редактор: Елена Кирилова
Идва ли нова ера в американската енергийна дипломация?

Кризата в Крим предвещава началото на нова ера в американската енергийна дипломация. С такова заглавие излезе авторитетното американско издание New York Times.

Според изданието САЩ се опитват да разработят стратегия за експлоатиране на залежите от природен газ в страната като средство за отслабване на влиянието на руския президент Владимир Путин в Украйна и в Европа.

Причината за всичко това е, че Москва има практика да спира доставките на природен газ по време на конфликти. Така по-рано тази седмица руският газов гигант Газпром реши да отмени преференциалните цени за доставки на газ в Украйна.

Русия все още е най-големият износител на природен газ. Въпреки това Америка има реална възможност да се превърне в най-големият производител благодарение на развитата си фракинг технология.

Според анализатори Русия винаги е използвала газа като инструмент за влияние. От соя страна САЩ все още не са започнали да изнасят природен газ. Подготовката за това обаче тече с пълна сила. Енергийният департамент стартира издаването на разрешения на американски компании да изнасят газ от 2015 г. Вече са пуснати 21 молби за изграждането на пристанищни съоръжения в Америка за износ на синьо гориво чрез използването на танкери. Само шест от заявленията са одобрени до момента.

Анализаторите смятат, че дори и всички молби да бъдат одобрени, горивото няма да започне да залива световния пазар в близките няколко години, тъй като повечето терминали за износ са в начален етап на строеж.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!