Мит е, че по аутобаните в Германия шофьорите "избиват километража"

Едва 12% от германците шофират със скорост между 130 и 140 км/ч

17.09.2021 | 09:52 Редактор: Елеонора Танева
Мит е, че по аутобаните в Германия шофьорите

Всеки, който поне веднъж е минал пред германски аутобан, се е впечатлил от състоянието на магистралата и липсата на ограничение в скоростта на някои отсечки.

Това ги превръща в мечта за мнозина, гладни за "избиване на километражите". От близо 13 000 километровата мрежа от магистрали 66% нямат ограничения за максимална скорост. 

Проучване показва, че само около 12% от германците шофират със скорост между 130 и 140 км/ч, докато по-малко от 1% си позволяват да "вдигнат" над 160 км/ч. Статистика, която оборва общоприетото мнение за шофиране с висока скорост по аутобаните.

Липсата на законови ограничения станаха прицел на "Зелените" в Германия. Те нарочиха аутобаните и техните безлимитни секции като замърсители на въздуха, защото при по-високите скорости се увеличавали емисиите на въглероден двуокис. 

Проучването колко шофьори карат със скорост над 130 км/ч реално оборва теорията на "зелените". И доказва, че при дисциплинираните германци липсата на ограничения няма ефекта на "счупване на километража".

Четете повече по темата в Automedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК