Новото румънско правителство положи клетва

Бъсеску е впечатлен от ниската средна възраст на кабинета

06.03.2014 | 12:38 Редактор: Елена Кирилова
Новото румънско правителство положи клетва

Новото румънско правителство положи клетва. То е третото поред, ръководено от премиера Виктор Понта след поредните рокади в страната. В новия кабинет влизат общо 25 министри.

Президентът Траян Бъсеску коментира, че е впечатлен от ниската средна възраст на кабинета, пише информационният уебсайт Romania Insider.

Всъщност назначаването на новите министри не премина без проблеми. Политическите партии водиха консултации с часове, а държавният глава до последно не беше сигурен в решението си да даде зелена светлина на кабинета.

Посланиците на страните от Европейския съюз пък изразиха своето безпокойство от неясната политическа ситуация в страна.

Въпреки това Румъния вече има ново правителство, след като Националната либерална партия напусна управляващата коалиция. По същата причина опозицията вече има ново лице.

Румънските медии посочват, че влизайки в новата си роля либералите ще се опитат да си върнат подкрепата на десния електорат. Това може да се случи с прокарването на нови законодателни инициативи, а първата такава представлява законопроект за намаляване размера на социалните осигуровки с 5 на сто и отпадането на данъка за реинвестираната печалба.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!