Афганистанските банки изчерпват и последните си доларови наличности

Липсата на пари застрашава и без това страдащата икономика на страната

16.09.2021 | 15:12 Редактор: Юлия Христова
Афганистанските банки изчерпват и последните си доларови наличности

Афганистанските банки изчерпват и последните си доларови наличности. Скоро те биха могли да бъдат принудени да затворят вратите си за клиенти, ако новото талибанско правителство не освободи скоро ликвидност, казват пред Ройтерс трима души, запознати с процеса. „Имаме ликвидност само за няколко дни“, казва един от тези източници, които са поискали да останат анонимни. „Ако правителството не реагира незабавно на ситуацията, ще има демонстрации и насилие“, смята той.

Липсата на пари застрашава и без това страдащата икономика на страната. Досега тя бе до голяма степен зависима от стотиците милиони долари, които се трансферираха от САЩ на централната банка в Кабул и след това преминаваха през банките до афганистанците. Месец след като талибаните превзеха столицата, банкерите се опасяват, че по-малкото налични долари в обращение ще генерират ръст на разходите за храна и електричество. Освен това липсата на долари ще затрудни и финансирането на вноса. 

Въпреки че недостигът на пари е налице от седмици, банките многократно изразяват загриженост пред новото правителство и централната банка през последните няколко дни, казват двама запознати със случващото се. На фона на щурма на хората, желаещи да изтеглят своите спестявания, кредиторите вече намалиха възможностите за теглене и наложиха седмични лимити от до 200 долара. Пред клоновете редовно се образуват дълги опашки, докато хората се опитват да получат пари в брой.

Цялата статия четете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК