Производството на захар и кафе може да намалее с до 59% заради климатичните промени

Производството на царевица само в САЩ може да се срине наполовина в дългосрочен план

16.09.2021 | 15:01 Редактор: Юлия Христова
Производството на захар и кафе може да намалее с до 59% заради климатичните промени

Предпочитате сутрешното си кафе сладко или обичате тирамису? Е, това е лоша новина за вас. 

Производството на ключови суровини като захар и кафе може да намалее с до 59% в дългосрочен план заради климатичните промени, показва нов доклад на Стокхолмския екологичен институт. За сметка на това обаче реколтите от пшеница може да се увеличат.

САЩ, Китай и Бразилия са “значителни източници на климатичен риск за световните пазари на суровини”, се казва в доклада. Според него промените ще нарушат вече установените търговски потоци и могат да станат причина за социално недоволство.

Производството на царевица само в САЩ може да се срине наполовина в дългосрочен план (2070-2099 г.) заради по-високите температури, посочват от института, което поставя страните, купуващи тази реколта, в риск. Добивът в Русия и Канада може да нарасне със съответно 13% и 17%, но няма да е достатъчно, за да компенсира спада на други места.

Макар производството на пшеница да се увеличи с 14%, то това може да струва скъпо заради преместването на посеви към Европа, Южна Америка и Азия. Преместване на посеви в самите държави може би ще се наложи и за Русия и Канада, които се очаква да увеличат добива, освен на царевица, също на соя и ориз.

Докладът е публикуван преди ключовата среща на ООН за климата следващия месец COP26 в Глазгоу, пише investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК