ЕНП избира в Дъблин своя кандидат за председател на ЕК

Това ще се случи по време на двудневния конгрес на партията

06.03.2014 | 11:48 Редактор: Елена Кирилова
ЕНП избира в Дъблин своя кандидат за председател на ЕК

Двудневният конгрес на ЕНП в Дъблин започва днес, а на него Политическата асамблея на партията ще разгледа входираните документи и ще вземе решение кои от желаещите да заемат поста председател на Европейската комисия ще бъдат допуснати до гласуване.

По време на заключителното заседание поканените близо 800 делегати ще изберат кой от всички претенденти да бъде излъчен за единствен кандидат на ЕНП.

За правото да бъдат издигнати за поста ще се борят трима кандидати. Това са бившият министър-председател на Латвия Валдис Домбровискис, председателят на Еврогрупата и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, както и френският еврокомисар Мишел Барние.

Най-големи шансове има 59-годишният Юнкер. Неговата кандидатура беше внесена в края на февруари след като той получи подкрепата на Християнската социална партия и на повечето големи политически сили, които влизат в състава на ЕНП.

ЕНП е най-голямата дясноцентристка сила в ЕП. Тя се състои от 73 национални партии от общо 39 държави. В момента тя разполага с 13 еврокомисари в Брюксел. 

Повече по темата вижте във видеото!