Кери и Лавров си обещаха диалог за Украйна

САЩ обявиха, че задълбочават своето военно сътрудничество с Полша

06.03.2014 | 11:20 Редактор: Елена Кирилова
Кери и Лавров си обещаха диалог за Украйна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров си обещаха диалог, след като проведоха дълга дискусия в Париж във връзка с кризата в Украйна. Днес те ще продължат разговорите в Рим, пише Ройтерс.

В рамките на вчерашната среща Кери заяви, че нарушаването на суверенитета на Украйна от страна на Русия няма да остане без последствия. От своя страна Лавров пък отказва да се срещне директно с украинския министър на външните работи Андрей Дещица.

Ройтерс посочва, че на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел ще бъдат приети само символични мерки срещу Русия, която е най-големият доставчик на газ в Европа. НАТО обяви, че ще преразгледа сътрудничеството си с Москва. Алиансът ще преустанови планирането на първата съвместна мисия с Русия, свързана със сирийския химически арсенал.

На фона на всичко това САЩ обявиха, че задълбочават своето военно сътрудничество с Полша, а причината е опасността от дестабилизация в региона.

Междувременно в Донецк се стигна до сблъсъци между враждуващи групи протестиращи, след като високият градус на напрежението се завърна в Крим. Робърт Сери, пратеник на ООН в района, беше принуден да напусне Крим, след като беше обграден от въоръжени проруски бойци. 

Сградата на местните власти беше щурмувана отново от проруски демонстранти само няколко часа след като те я напуснаха.

Според украинските медии руските военни постепенно снемат блокадата на украински бази в Крим и се изтеглят към своите. Руските медии пък акцентират върху изтеклия телефонен разговор между естонския външен министър Урмас Пает и върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Катрин Аштън. В него се посочва, че снайперистите на Евромайдан може да са били ангажирани не от отстранения украински президент Виктор Янукович, а от някой от опозиционните лидери.

Повече за случващото се в Украйна и преговорите, свързани със ситуацията в Крим, вижте във видеото!