Гърция с нова порция субсидии за 70% от домакинствата заради енергийната криза

"Налице е международна енергийна криза. Искаме подкрепи онези, които видяха сметките си увеличени", отбелязват от правителството

14.09.2021 | 21:13 Редактор: Десислава Атанасова
Гърция с нова порция субсидии за 70% от домакинствата заради енергийната криза

Гърция ще предложи субсидии на по-голямата част от гръцките домакинства до края на годината, за да направи разходите за енергия по-достъпни на фона на растящите цени на газа. Това обяви гръцкият енергиен министър, цитиран от "Ройтерс"

Схемата е част от мерки за подпомагане, обявени в събота от премиера Кириакос Мицотакис за подпомагане на гърците да се справят с по-високите потребителски цени.

"Налице е международна енергийна криза. Нашето правителство реши да подкрепи онези, които видяха сметките си увеличени." отбеляза енергийният министър Костас Скрекас.

Финансираният от правителството механизъм, който се оценява на 150 млн. евро, ще включва субсидия от 9 евро за първите 300 киловатчаса, консумирани от гръцки домакинства на месец, уточни Скрекас, добавяйки, че схемата ще обхване около 70% от домакинствата, съобщава в. "Монитор"

Годишното еднократно плащане от правителството за хората с ниски доходи, което да им помогнат да купят нафта за зимата, също ще бъде увеличено с 20 процента.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК