1000% ръст в цената слага край на ерата на евтиния природен газ

Европейските тарифи за газ достигнаха рекорд тази седмица

06.08.2021 | 11:24 Редактор: Тодор Петров
1000% ръст в цената слага край на ерата на евтиния природен газ

Ерата на евтиния природен газ приключи, отстъпвайки на епохата на далеч по скъпа енергия, която ще създаде вълни в глобалната икономика.

Природният газ, използван за производство на електричество и отопление на домове, беше изобилен и евтин през по-голямата част от последното десетилетие на фона на бум на доставките от САЩ до Австралия. Това се срина тази година, тъй като търсенето драстично изпревари новото предлагане. 

Европейските тарифи за газ достигнаха рекорд тази седмица, докато доставките на втечненото гориво за Азия са почти рекордно високи за това време на годината, пише Bloomberg.

Заради липса на други възможности светът се очаква да зависи повече от по-чистия газ, който да замести въглищата, за да помогне за постигането на краткосрочни зелени цели. Но тъй като производителите ограничават инвестициите в нови доставки на фона на настроенията на инвеститорите и правителствата, съобразени с климата, става очевидно, че скъпата енергия остава тук.

Европейските нива на природен газ са се повишили с над 1000% от рекордно ниското ниво през май 2020 г. поради пандемията, докато азиатският втечнен газ скочи около шест пъти през последната година.

Повишаването на цените на природния газ означава, че ще бъде по-скъпо да се захранват фабрики или да се произвеждат химикали, което ще разтърси всяко кътче на световната икономика и ще подсили страха от инфлацията. За потребителите това ще донесе по-високи месечни сметки за електроенергия и газ. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК