Блинкен: Талибаните са правителството на Афганистан

Той защитава решението на администрацията на Байдън да изтегли американските войски от Афганистан

14.09.2021 | 16:27 Редактор: Десислава Атанасова
Блинкен: Талибаните са правителството на Афганистан

По време на речта си пред Конгреса държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че талибаните са се превърнали във фактически управляващите в Афганистан. Тази позиция на ръководител на американската дипломация всъщност подсказва, че Западът се е отказал от опитите за създаване на стабилна демокрация в Афганистан.

"Талибаните де факто са станали правителство на Афганистан. Просто казвам фактите“, каза Блинкен по време на изслушването на Комисията по външни отношения в Камарата на представителите.

По време на тричасовата си реч Блинкен главно защитаваше решението на администрацията на Байдън да изтегли американските войски от Афганистан.

"Уви, това е резултат от победата на едната страна в гражданската война“, добави първият дипломат на Вашингтон.

В същото време, в хода на напрегнати изслушвания, поне трима републиканци го призоваха да подаде оставка.

"Взехме правилното решение, като не изпратихме трето поколение американци на война и смърт в Афганистан. Постъпихме правилно по отношение на нашите граждани и трескаво се опитвахме да измъкнем всеки от тях оттам. Взехме правилното решение за 125 000 афганистанци, като гарантирахме тяхната безопасност, а сега работим, за да вземем правилните решения и да гарантираме, че талибаните ще отговорят на очакванията на международната общност, че хората ще могат да продължат да пътуват свободно, а правата на афганистанците ще се зачитат“, подчерта още той.

По-рано този месец американският министър на отбраната Лойд Остин беше попитан дали САЩ ще признаят талибаните като законно правителство на Афганистан.

"Що се отнася до талибаните, трудно е да се предвиди докъде ще се стигне в бъдеще“, каза той. 

САЩ нахлуха в Афганистан през октомври 2001 г., седмици след атентатите на 11 септември. По това време талибаните приютяваха членове на
"Ал Кайда", групировката, стояща зад атаките срещу Световния търговски център и Пентагона, предава агенция "Фокус".

Сега, 20 години по-късно, талибаните възстановиха контрола над Афганистан. Това до голяма степен се дължи на факта, че през последните седмици на постепенното изтегляне на коалиционните сили от Афганистан талибаните постигнаха редица шокиращи успехи.

По време на евакуацията "Ислямска държава" извърши терористична атака на летището в Кабул, при която загинаха 13 американски военнослужещи, както и десетки афганистанци.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК