Есенната вълна на коронавируса може да се повлияе силно от сезонните инфекции

Няма да има нови локдауни, ако цялото население продължи да спазва мерките, каза Андрей Поздняков

14.09.2021 | 08:28 Редактор: Юлия Христова
Есенната вълна на коронавируса може да се повлияе силно от сезонните инфекции

Новата есенна вълна на коронавирус няма да се различава коренно от лятната вълна на заболеваемост, но сезонните инфекции може да се наслагват върху нея. Във връзка с началото на учебната година децата ще започнат да боледуват повече. Това твърди инфекционистът и главен лекар на клинично -диагностичната лаборатория Invitro Андрей Поздняков.

"Няма да има фундаментални разлики от лятната вълна. В същото време новата вълна ще бъде не по-малко лоша от предишната. Същият Делта щам, вероятно и Делта плюс, остава преобладаващ. Съответно, всички податливи хора, независимо от възрастта, могат да бъдат заразени", каза Поздняков.

Той също така не изключи възможна комбинация от вируса с други респираторни инфекции, които традиционно са повече през есента. А как ще се държи Делта щамът при такива условия-  все още не е известно: проучванията относно такава едновременна инфекция преди това не са правени.

"Новата вълна на пандемията, както всички предишни, според нашите оценки, ще продължи два до три месеца“, каза инфекционистът и предположи, че повече тотални локдауни няма да има никъде по света, пише БГНЕС.

Според него днес лекарите са по-добре подготвени за новите вълни от пандемията, отколкото преди година, и ако цялото население продължи да се съобразява с епидемиологичните мерки, които станаха основни, няма да има нови локдауни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК