Барак Обама с идея за мирен план за Украйна

Той предлага руските военни да се изтеглят от Кримския полуостров и там да се създаде международна комисия

05.03.2014 | 12:15 Редактор: Елена Кирилова
Барак Обама с идея за мирен план за Украйна

Американският президент Барак Обама предложи своеобразен мирен план за Украйна. Той предполага всички руски военни да се изтеглят от Кримския полуостров обратно във военните бази, както и да се създаде международна комисия в региона, която ще има задачата да гарантира спазването на човешките права на етническите руснаци, пише BBC, позовавайки се на информация от Белия дом.

Предложението на Обама ще бъде обсъдено днес в Париж от руския министър на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които предстои да се срещнат. Украинският външен министър Андрей Дешица също е на посещение във френската столица.

Вашингтон смята, че това, че Русия контролира комуникациите и инстуциите в Крим е акт на агресия, въпреки че руският държавен глава Владимир Путин е заявил, че на терена няма руски войски.

По думите на Джон Кери хората на улицата не чувстват, че са застрашени човешките им права, а единственият им страх е от руска инвазия. Той изрази надеждите си, че Путин ще се отдръпне и ще види, че САЩ искат напрежението да не ескалира и да няма конфронтация.

„Ако Москва реши да не следва този подход, ако не иска да работи директно с правителството на Украйна, тогава ние и нашите партньори няма да имаме друг избор освен да продължим да изолираме Русия политически, дипломатически и икономически“, подчерта Кери. Според Сергей Лавров подобни санкции биха били контрапродуктивни.

На фона на всичко това напрежението в Крим започва да утихва бавно след смекчаването на тона на руския президент. Вчера той заяви, че не цели поемането на контрола на Кримския полуостров и в момента на украинска територия няма руски военни.

Подробности по темата вижте във видеото!