След доклада на ФБР Саудитска Арабия отрече да има общо с атентатите на 11 септември

Двама от похитителите имали контакти със саудитски граждани

12.09.2021 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева

Предполагаем агент на саудитското разузнаване е подпомогнал логистично и финансово двама от атентаторите на "Ал Кайда", извършили атаките на 11 септември 2001 година. Това е записано в първия от разсекретените документи на ФБР за разследването, оповестен по нареждане на сегашния президент Джо Байдън.

Документът съдържа 16 страници и е редактиран. 

Той се основава на интервюта с източник с неназована самоличност и очертава контакти между редица саудитски граждани и двама от похитителите, Наваф ал-Хазми и Халид ал-Мидхар. Докладът дава подробности за работата на ФБР по разследване на предполагаемата логистична подкрепа, която саудитски консулски служител и предполагаем агент на саудитското разузнаване в Лос Анджелис са предоставили на поне двама от нападателите на 11 септември. 

Похитителите са се представили като студенти, за да влязат в САЩ през 2000 година. 

В доклада се казва, че тогава са получили значителна логистична подкрепа от Омар ал-Баюми, който според свидетели е бил чест посетител на саудитското консулство в Лос Анджелис въпреки официалния му статут по това време като студент. Описани са и множество връзки и свидетелски показания, които са предизвикали подозрението на разследващите, че Омар ал-Баюми е бил агент на саудитското разузнаване. И в документа го описват като дълбоко ангажиран с предоставянето на логистична помощ за подпомагане на двама от похитителите. 

Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон обяви, че приветства разсекретяването на документите на ФБР, но всяко твърдение, че Саудитска Арабия е съучастник в атентатите на 11 септември, е невярно. Документът беше публикуван след указ на президента Джо Байдън. А това става след като повече от 1600 души, близки на жертвите, изпратиха до държавния глава писмо с молба да не участва във възпоменателните церемонии, ако не бъдат разсекретени документите. И поставят под въпрос ролята на Саудитска Арабия в подкрепа на атаките.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК