Тревога в Италия: Вали рядко, пресъхват реки

Земеделци поискаха да бъде обявено бедствено положение в района на град Кунео заради сушата

10.09.2021 | 23:15 Редактор: Здравко Черкезов
Тревога в Италия: Вали рядко, пресъхват реки

Сериозна суша има в Италия. Пресъхват реки, голяма загриженост е обхванала селското стопанство. Проблемът е, че през това лято редките дъждовни бури не допринесоха за подобряване на ситуацията.  

Водите на най-голямата река По в края на август край Торино са намалели с 50% в сравнение със средното за периода ниво. По поречието ѝ в района са се образували сухи площи и има загинали риби. В подножието на нейните извори в Алпите под върха Монвизо поради липса на вода затвори хижа, намираща се на 2600 метра надморска височина. Случва се за първи път, тъй като електричеството за нея се осигурява от водноелектрическа система.

Един от най-важните притоци на река По – река Танаро в поречието си в района на град Кунео – Гаресио, е като пресъхнала, а там точно преди година стана наводнение. Южната област Пулия отчита, че от януари до сега са паднали 30% средно по-малко валежи от предишните години, информира БНР.

Заради сушата от Конфедерацията на италианските земеделци поискаха в региона да бъде обявено бедствено положение за техния сектор. Ситуацията е притеснителна и в други части от страната. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК