Бедните страни отчаяно се нуждаят от ваксини, a Великобритания похаби стотици хиляди?

Първата доза от ваксината е получена от 88,9% от възрастното население на страната, а втората - от 80,4%

10.09.2021 | 20:48 Редактор: Жаклина Иванова
Бедните страни отчаяно се нуждаят от ваксини, a Великобритания похаби стотици хиляди?

До 800 000 дози от коронавирусната ваксина на британско-шведската компания AstraZeneca вероятно са били похабени в Обединеното кралство и трябва да бъдат изхвърлени, пише британският ежедневник The Daily Telegraph, позовавайки се на британски общопрактикуващи лекари.

Някои от тях са се оплакали пред изданието, че от известно време са предупреждавали властите за дозите на ваксината, чийто срок на годност е близо до изтичане. Други са признали, че са ужасени, че ваксини срещу коронавирус в хладилниците на техните клиники ще се бракуват, докато бедните страни отчаяно се нуждаят от ваксини.

"Опитах се да се свържа с всички, за които се сетих. Наистина бях разстроен, защото никой друг не можеше да ги използва. Беше много тежко", споделя един от лекарите в югоизточната част на Англия.

Изданието в тази връзка припомня, че през април британският медицински регулатор - Агенцията за контрол на лекарствата и медицинските изделия - не препоръча употребата на лекарството AstraZeneca сред хора под 30 г., поради риска от образуване на кръвни съсиреци. След това те започнаха да се ваксинират с други препарати.

В сряда властите в Уелс, заявиха, че към 5 септември 40 000 дози от ваксината на AstraZeneca са с изтекъл срок на годност и не могат да бъдат използвани. Ако приложим същия процент на брак от 1,7% към цялото население на Великобритания, която включва също Англия, Шотландия и Северна Ирландия, тогава броят на негодните за употреба ваксини трябва да достигне 800 000, се казва в статията.

Кампанията за ваксинация срещу Ковид-19 стартира във Великобритания през декември миналата година. Първата доза от ваксината е получена от 88,9% от възрастното население на страната, а втората - от 80,4%. В допълнение към AstraZeneca, ваксинацията се извършва и с препарати, произведени от Pfizer, Moderna и еднокомпонентната ваксина на Janssen, подразделение на американската фирма Johnson & Johnson,  пише "Фокус".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК