Разработеното от Израел лекарство срещу Ковид-19 може да не е толкова надеждно

Към момента ваксините остават най-сигурният способ за превенция срещу тежко протичане на болестта

08.09.2021 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

Израел стартира трета фаза на лекарство за лечение на Ковид-19. Проучванията ще се проведат в няколко страни, тъй като Тел Авив се опасява, че няма да може да набере достатъчно желаещи да участват в клиничните изследвания.

Въпреки че на този етап се възлагат големи надежди на ефективността на медикамента, все още категорични доказателства за това няма.

Към момента ваксините остават най-сигурният способ за превенция срещу тежко протичане на болестта. Никое лекарство не може да замени ползите от ваксината срещу Ковид-19, категоричен е проф. Георги Момеков. 

"Ваксината се поставя в делтоидния мускул на пациента. Срещу това нещо държавата инвестира наистина немалко пари, но е много по-евтино от попадане в скъпия хотел, наречен болница", подчерта той.

В последно време обаче, все повече хора гледат с надежда на новините за разработвания от Израел нов медикамент за лечение на Ковид-19. Последните проучвания дори показват, че при 93% от тежките случаи израелското лекарство дава много добри резултати. 

Според проф. Момеков, високите проценти за ефективността на лекарството могат да бъдат функция на добрата здравна система в Гърция и Израел, където са провеждани проучванията. 

"Проучвания от фаза 1 и 2 не означават нищо, защото фаза 1 е върху 30 човека, фаза 2 - върху 90. Проучванията на "Ремдесивир" са обхванали 8 000 души. В момента Израел стартира фаза 3 със 150 човека. 150 души можем да подскачаме от радост, когато се касае за рядка болест", допълни той.

В теорията на вероятностите остава и твърдението, че разработваният от Израел медикамент ще бъде достъпен и евтин за потребителите. 

"Цената на парите в различните части на света е различна и ако е евтино за Израел, може би за Бангладеш няма да е евтино. Касае се за човешки протеин, експресиран по повърхността на някои клетки, които имат отношение към имунната система, наречен CD24, който ще бъде експресиран, поставен върху едни малки везикули", посочи проф. Момеков.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК