ЕС и САЩ с остри критики към Беларус след тежките присъди на Колесникова и Знак

Съединените щати директно заявиха, че смятат обвиненията за фалшиви, а присъдите за срамни

08.09.2021 | 11:05 Редактор: Десислава Атанасова

Критики към Беларус след тежките присъди на ключови фигури от опозицията. Съединените щати определиха съдебното решение като ''срамно'', а Европейският съюз заяви, че присъдите са ''грубо пренебрежение" към човешките права.

Мария Колесникова и Максим Знак бяха признати за виновни за участие в заговор за преврат, заплаха за националната сигурност и екстремизъм. Колесникова, която е една от водещите фигури на съпротивата срещу управлението на президента Лукашенко, получи присъда от 11 години затвор, а адвокатът Максим Знак - 10 години. 

"Присъдата е незаконна и несправедлива. Не е основана на доказателство. Ние ще обжалваме", категоричен е адвокатът на подсъдимите Евгений Пилченко.

Делото срещу двамата беше гледано при закрити врата. Само роднини на подсъдимите бяха допуснати в съдебната зала.

"Мисля, че отношението ѝ към живота, нейната позиция и поведението ѝ, ми помогнаха да сдържам емоциите си", сподели бащата на Мария.

Веднага след решението на съда в Минск, бившият кандидат за президент и лидер на беларуската опозиция - Светлана Тихановская, заяви, че Мария и Максим са невинни, а присъдите им са  политически мотивирани. 

Европейският съюз определи решението на магистратите като "незачитане" на правата на човека. Великобритания осъди остро Минск и подчерта, че действията са нападение срещу защитниците на демокрацията и свободата.

А Съединените щати директно заявиха, че смятат обвиненията за фалшиви, а присъдите за срамни.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК