fallback

Верижна реакция: Учител с Ковид-19 зарази 12 деца, те – свои родители, братя и сестри

Всички ученици от първия ред в класната стая са се заразили

06.09.2021 | 10:58 Автор: Елеонора Танева

Верижна реакция предизвика заразен с Ковид-19 учител. Той е предал заразата на 12 от 24 деца в клас, а те – на своите родители у дома. Това показва доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, публикуван в The New York Times. 

Проведено е разследване на случай в началното училище в окръг Марин, Калифорния.

На 19 май неваксиниран учител развил симптомите на Ковид-19. Той продължил да ходи на работа, без да носи маска, което е в нарушение на правилата. На 23 май е съобщил, че е диагностициран с Ковид-19. В класа му 12 от 24 деца са се заразили.

В класната стая вратата и прозорците са били отворени. Въпреки това всички ученици от първия ред са били заразени, във втория ред - трима, останалите заразени са би на по-задни чинове, информира ТАСС.

При направени тестове е установено, че най-малко осем родители, братя и сестри на учениците са се заразили. Ковид-19 е открит и при 6 деца в съседен клас.

Според учените голямото разпространение в случая се дължи на факта, че учителят е бил заразен с Делта варианта. 

Въпреки това се предполага, че случаите са можели да бъдат още повече, ако не е бил високият процент ваксинирани в окръга – 72% от населението

Експерти смятат, че данните на проучването подкрепят необходимостта от ваксинации. В някои щати училищните служители са длъжни да си ваксинират.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback