Антиутопията на антиваксърите от САЩ до Франция е реалност в Саудитска Арабия

Страната въведе едни от най-строгите правила за имунизация в света

05.09.2021 | 09:39 Редактор: Здравко Черкезов
Антиутопията на антиваксърите от САЩ до Франция е реалност в Саудитска Арабия

Охранител стои на входа на всеки мол в столицата на Саудитска Арабия, като за да влязат, посетителите трябва да докажат своя ваксинационен статус чрез правителствено телефонно приложение, което проследява тяхното местоположение по всяко време, пише Bloomberg.

Антиутопията за противниците на изискванията за ваксини от САЩ до Франция вече е реалност в Саудитска Арабия. От 1 август страната въведе едни от най-строгите правила за имунизация в света.

Докато силно заразният Делта вариант на Ковид-19 бе причина за въвеждане на нови локдауни, държавните служители в най-големия износител на суров петрол в света разчитат на стратегия, която прави ваксинацията почти задължителна, за да поддържат икономиката си отворена. Това превръща 35-милионната нация в експеримент за това какво може да се случи, ако подобни строги мерки се въведат и в други страни.

Досега политиката работи. Процесът по ваксинация се е увеличил, откакто бяха обявени правилата. Новите случаи намаляват и данните за мобилността на Google показват, че посещенията на работното място са намалели само с 6% в сравнение с базовата линия преди пандемията, в сравнение с 50% в Лондон. Опитът на Саудитска Арабия показва границите на политиките, които забраняват на неваксинираните да се върнат в офисите, да ходят на училище или да посещават обществени места. Дори в абсолютна монархия, която криминализира несъгласието, прилагането на новите мерки се оказа нелесна задача.

"Правителството го налага на гражданите - това е пълно робство", казва 23-годишната Рауан, безработна дипломирана юристка, която е ваксинирана само с една доза, но не иска втора, защото се притеснява от дългосрочните ефекти.

Задължителната ваксинация се превърна в гореща тема по света, тъй като случаите на Ковид-19 се разрастват наново, предизвиквайки правни дебати и протести, докато работодателите и правителствата затягат изискванията.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Величко
преди 2 години
Е , тъй като не съм арабин , а влах , аз няма да се ваксинирам и съм много любопитен как ще ме принудят да го направя ! Пенсията не могат да ми вземат , а си мога и без техните молове и т . н . и т . н . Сигнализирай за неуместен коментар