Заев иска в България да се сформира правителство заради евроинтеграцията на РСМ

Ние сме близки съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, каза той

02.09.2021 | 16:35 Редактор: Искра Ангелова
Заев иска в България да се сформира правителство заради евроинтеграцията на РСМ

Премиерът на Северна Македония - Зоран Заев, информира, че е разговарял с българския президент Румен Радев в рамките на Бледския форум, където изрази надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземането на решения.

"Както казах, още на 17 юни, след завръщането си от България, говорихме, решихме всички важни въпроси - създадохме пътната карта, допълнително потвърдихме с нота какво е важно за кратко, дълго име, за това, че не се намесваме във вътрешните работи и други подобни", каза Заев пред репортери.

Премиерът на западната ни съседка се надява на сформиране на правителство в България, така че в края на словенското председателство на Европейския съвет през декември да бъде взето решение в полза на Северна Македония. "Мисля, че очакванията за сформиране на политическо правителство биха могли да бъдат в полза на бързото деблокиране на процеса на Северна Македония за евроинтеграция", обясни той, цитиран от "Труд".

Зоран Заев не пропусна да спомене необходимостта от изграждане на приятелство между гражданите на Северна Македония и България. "Ние сме близки съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, свързани граждани сме, близки народи. Убеден съм, че това са очакванията и на българския народ, както и очакванията на македонския народ", заяви македонският премиер.

Заев напомни, че търговията между двете страни се е увеличила, в Северна Македония има нови български инвеститори, сътрудничеството между институциите продължава и информира, че се очаква в средата на септември да бъде избран изпълнител за втората фаза на "Паневропейския транспортен коридор 8."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК