Заев: Близо е денят, когато България няма да бъде пречка към ЕС

Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи

02.08.2021 | 20:48 Редактор: Здравко Черкезов
Заев: Близо е денят, когато България няма да бъде пречка към ЕС

България е приятел и много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония. Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на националния празник на страната си.

"Живеем нашия Илинден. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

"Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по-добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом", каза премиерът, за пореден път пропускайки българите.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той посочи, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

"Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО", каза Заев.

Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на РСМ - членството в ЕС.

"Към сигурността на нашия дом - родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред", каза Заев.

Премиерът на РСМ изрази увереност, че Република България е приятел и че много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония.

"Заедно ще гарантираме, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи", каза Заев, предаде МИА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК