Въоръжени превзеха парламента и правителството в автономен Крим

Те издигнаха руски знамена и проведоха преговори с местните власти.

27.02.2014 | 15:19 Редактор: Мариета Иванова
Въоръжени превзеха парламента и правителството в автономен Крим

Сградите на регионалния парламент и правителството на украинската автономна република Крим са били превзети от въоръжени лица „в униформи без опознавателни знаци“, съобщи Lenta.ru. Те издигнали руски знамена и проведели преговори с меснтие власти.

В Киев временно изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов предупреди за избухването на военна агресия в региона.

Арсен Аваков, номиниран за нов вътрешен министър, обясни, че окупираните сгради са отцепени, с цел да се предотвратят кръвопролития. По думите му акцията е дело на провокатори. Очевидци съобщават, че броят им надхвърлял 60 души.
„Никой не знае какво се случва вътре! Видяхме само,че сградата е окупирана. Десетки тежко въоръжени влязоха в нея. След това буквално изхвърлиха полицията навън. След това дойдоха още автомобили, които донесоха още оръжия – РПГ-та  и автомати Калашников.

На територията на целия полуостров стихийно се формират отряди за самоотбрана от рускоезичното население, които се отправят към столицата на автономията“, коментира Максим, очевидец на случилото се.

„Тези бяха сто процента войници. Полицията не може да направи такова нещо. Това са някакви паравоенни. Руски паравоенни“, сподели друг очевидец на случилото се.

Превземането на сградите идва само ден след като възникнаха сблъсъци между проевропейски и проруски демонстранти в Крим.

Етнически украинци, лоялни на Киев, и мюсюлмански татари, чиято вражда с Русия датира още от времето на Сталин, са сформирали силен алианс, чиято цел е да спрат всяка дипломатическа стъпка на изток, коментират анализатори.

Заради засиленото напрежение в Крим около базите на Руския черноморски флот в Украйна бяха разположени седем руски бронетранспортьора. Това накара украинските спецслужби да изпратят свои служители към столицата на Крим, а президентът Александър Турчинов настоя за военна сдържаност.

На този фон американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ не желаят да започват нова Студена война с Русия, заради Украйна.