Равносметката след най-дългата и скъпа война на САЩ: Талибаните са победители

Ислямистите инспектираха изоставено военно оборудване на аерогарата

31.08.2021 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

След 20-годишна война, Съединените щати финализираха изтеглянето си от Афганистан. Талибаните поеха контрол над международното летище в Кабул и се обявиха за победители.

От няколко точки в афганистанската столица се чу стрелба във въздуха - така талибаните отпразнуваха изтеглянето на чуждестранните сили. Ислямистите се обявиха за победители в най-дългата и скъпа война на Съединените щати, която за 20 години отне живота на хиляди цивилни и военни.

"Много съм щастлив, че след 20 години джихад, жертви и трудности, имам честта да видя тези исторически моменти. Малко след като и последният американски самолет излетя, талибаните поеха напълно контрола над летището в Кабул", написа в Twitter високопоставен представител на талибаните.

Ислямистите инспектираха изоставено военно оборудване на аерогарата, за което Съединените щати твърдят, че е обезвредено преди края на мисията. 

Съединените щати заявиха, че отварят нова глава на ангажимента си в Афганистан. Вашингтон очаква талибаните да спазят даденото обещание, че няма да позволят на територията на Афганистан да се развива терористична дейност.

"Талибаните поеха ангажимент да предотвратят терористични групи да използват Афганистан като база за външни операции, които могат да застрашат Съединените щати или нашите съюзници. Това включва "Ал Кайда" и "Ислямска държава", коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години