Афганистанецът Гул Рахман към България: Помогнете ни!

МВнР приключи операцията по извеждане на българи от размирната държава

30.08.2021 | 19:05 Редактор: Здравко Черкезов

Всички наши сънародници са изведени от размирен Афганистан. Това съобщиха от външното ни министерство. Оттам обещаха да съдействат за спасяването на Гул Рахман и семейството му, за които Ви разказахме миналата седмица. Талибаните обаче, продължават с атаките към американските сили, които до утре трябва да се изтеглят от страната.

"Скъпи братя, българи, аз съм работил 7 години с вашия български контингент. Искам да ми помогнете!" Така започва най-горчивата молба на Гул, на 25 август, към властите у нас – да го спасят от дома му. 

Гул по кръв е афганистанец, но в душата му има и парченце от България. Като млад завършва електроника в Техническия университет и живее 10 години в София. След това е преводач от пущински на бившия командир на контингента ни в Кабул. 

"Първо останах учуден, след това меко казано разочарован и изпълнен с гняв поради факта, че в МО има структура, наречена Съвместно командване на силите... и е било съвсем редно и нормално те първи да подадат сигнал, защото имат техните данни в архивите", смята бившият национален командир на българския контингент в Афганистан ген. Димитър Шивиков.

Преди дни българското външно министерство даде уверение на ген. Шивиков, че Гул ще бъде изведен от Афганистан. Срок обаче не беше посочен. На запитване на Bulgaria ON AIR, МВнР отговори: 

"Компетентните ведомства са запознати и работят. Разпространението на информация по случая би навредило на сигурността на хората", 

А Гул и семейството му започнаха обратно броене – до вторник, когато американските сили имат поставен срок от талибаните да напуснат страната. Тогава извеждането на афганистанци от страната ще бъде под въпрос. 

"Те винаги убиват невинни хора. Тук не мога да живея. Животът ми е много страшен. Тук талибаните търсят винаги онези, които са работили с НАТО. Искат да ги убиват", сподели Гул. 

В Афганистан има хиляди, работили за военните сили на НАТО. На 31 август на всички тях достъпът до летището ще бъде забранен.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК