Заев: Изпълнихме всичко, ЕС има морално задължение към нас

Еврочленството на страната е перспектива без алтернатива, категоричен е северномакедонският премиер

30.08.2021 | 21:25 Редактор: Здравко Черкезов
Заев: Изпълнихме всичко, ЕС има морално задължение към нас

Всички държави от ЕС са съгласни, че Република Северна Македония е изпълнила това, което се изисква от нея, а сега Съюзът има морално задължение да изпълни обещаното, заяви в понеделник премиерът Зоран Заев на Европейския форум "Алпбах".

Чрез видеоконференция той участва в панела "Перспективи на Северна Македония" заедно със специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина и Западните Балкани Мирослав Лайчак. 

Във встъпителната си реч Заев подчерта, че членството на страната в ЕС е перспектива и без алтернатива, въпреки разочарованието от блокирането на процеса на евроинтеграция от България.

"Ние сме изцяло ангажирани с този процес, защото се ръководим от европейските ценности, които също са наши ценности и които с всички политики, които прилагаме, постигат европеизация и това е най-силната ни мотивация. Целта на Република Северна Македония не е членството заради членството, а заради постигането на стандартите и прилагането на тези стандарти във всички сфери на нашето общество", каза Заев, цитиран от "Фокус".

Че страната е на прав път и че е изпълнила всички критерии, добави Заев, е било потвърдено с решението и препоръката на Европейската комисия към Европейския съвет на 20 март 2020 г., подкрепена от всички държави-членки на ЕС, да се проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония, чиято организация по-късно беше блокирана от България.

"ЕС има морално задължение към Северна Македония. Всички реформи в страната са изпълнени или са в ход, с нашите съседи решихме въпроси, които бяха отворени в течение на няколко десетилетия, като Преспанския договор с Гърция или Договорът за добросъседство и приятелство с България. Северна Македония е успешен модел на функционална мултиетническа общност и лидер на регионалното сътрудничество, а с членството в НАТО ние се превърнахме във фактор за стабилност в Западните Балкани", каза Заев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК