fallback

Северна Корея рестартира ядрен реактор, продължава атомната си програма

Всяка година в комплекс Йонбьон се произвежда достатъчно плутоний

30.08.2021 | 13:07 Автор: Десислава Атанасова

През последните няколко месеца Северна Корея може да е възобновила експлоатацията на своя ядрен реактор Йонбьон, който произвежда плутоний, заявиха от Международната комисия по ядрена енергетика към Организацията на обединените нации (ООН).

Това е ход, който би могъл да помогне на режима на Ким Чен Ун да увеличи запасите си от делящи се материали.

В доклада, публикуван през уикенда, се казва, че за първи път от около три години изглежда, че е бил използван реактора с мощност 5 MW в севернокорейския ядрен комплекс Йонбьон. От началото на юли 2021 г. има индикации за изпускане на охлаждаща вода, което е доказателство за работата на реактора“, се казва още в документа, наричайки този ход "дълбоко обезпокоителен", пише Bloomberg.

"Продължаването на ядрената програма на КНДР е явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, заяви агенцията, назовавайки Северна Корея с официалното ѝ име.

Ядреният комплекс Йонбьон, който е определян като перлата в короната на атомната програма на Северна Корея, е застаряващо съоръжение на около 100 километра северно от Пхенян, което някога е било единственият източник на делящ се материал. Всяка година той произвежда достатъчно плутоний за една атомна бомба.

Повече по темата четете на Bloomberg.tv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback