Ето къде превръщат 21 улици, с обща дължина от 33 км, в пешеходни пространства

Проектът илюстрира как пандемията влияе на градското планиране в света

28.08.2021 | 17:55 Редактор: Десислава Атанасова
Ето къде превръщат 21 улици, с обща дължина от 33 км, в пешеходни пространства

Когато Испания отмени строгата блокада заради пандемията в средата на миналата година, жителите на Барселона установиха, че част от улиците им не са такива, каквито ги помнят, пише Ройтерс.

Consell de Cent, широка улица, която преминава през центъра на града, изгуби две от трите си автомобилни платна за сметка на по-широки тротоари, които сега са боядисани в жълто.

Първоначално промените бяха определени от властите в града като временни, но една година по-късно продължават да са в сила въпреки противопоставянето на някои бизнес групи.

Очакват се и още промени въз основа на план за превръщането на 21 улици с обща дължина от 33 км в пешеходни зелени пространства.

Проектът илюстрира как пандемията влияе на градското планиране в света, ускорявайки промени като повече велоалеи и по-малко коли на фона на растящите притеснения заради климатичните промени.

От март 2020 г. Барселона си е възвърнала около 80 декара градски площи от моторните превозни средства, превръщайки ги в тротоари, детски площадки, велоалеи и ресторанти с маси навън.

Властите твърдят, че хората се нуждаят от повече площи, за да избегнат Ковид-19.

Повече по темата четете на Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК