Независими руски медии настояват да спре преследването срещу тях

През последните месеци няколко медии и журналисти бяха категоризирани като "чуждестранни агенти"

27.08.2021 | 22:22 Редактор: Юлия Христова
Независими руски медии настояват да спре преследването срещу тях

Независими руски медии изпратиха днес отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което настояват да се спре продължаващата кампания за преследване срещу независими или критични към властите медийни редакции, предаде АФП.

През последните месеци няколко медии и журналисти бяха категоризирани като "чуждестранни агенти" - статут, налагащ им строги административни ограничения под заплахата от тежки глоби. Няколко журналисти станаха също обект на съдебни производства и обиски.

"В ход е кампания за унищожаване на неправителствени медии и за упражняване на натиск над журналисти", пишат подписалите авторите на писмо, адресирано до Путин и до други високопоставени служители.

"Настояваме за преразглеждане на решенията за закриване на редакциите на нашите колеги", се добавя в текста, публикуван по-специално от в."Новая газета", руското издание на сп."Форбс" и Руския съюз на журналистите и медийните работници.

След завръщането в Русия и ареста на опозиционера Алексей Навални през януари и с наближаването на парламентарните избори през септември, властите засилиха натиска срещу опозицията и независимите медии.

Няколко редакции, по-специално на независимия телевизионен канал "Дожд" ("Дъжд"), на сайта "Медуза" и на разследващи медии, бяха обявени за "чуждестранни агенти", което ги лишава от приходите им от реклама и ги задължава да посочват този статут във всички свои публикации, дори в Twitter, пише "Монитор"

Списъкът с "чуждестранни агенти" засяга организации, финансирани от чужбина, които, според властите, развиват "политическа" дейност в Русия, отбелязва АФП.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК