fallback

Хиляди българи и румънци напускат Германия, за да се върнат у дома

В началото на 2014 г. отпаднаха и последните рестрикции за миграция, които ограничаваха гражданите

25.02.2014 | 14:55 Автор: Елена Кирилова

Хиляди българи и румънци напускат Германия, за да се върнат у дома и така поставят под съмнение опасенията за масова имиграция от Източна Европа.

Около 200 000 българи и румънци са напуснали Германия само през последните две години, сочат данни на Федералната статистическа служба.

От 2007 г., когато Румъния и България станаха пълноправни членки на в сила бяха регламенти, които ограничаваха миграцията към Германия от новите страни-членки. В началото на тази година обаче отпаднаха и последните рестрикции.

Данните показват, че докато миграцията към Германия от новите членки на ЕС расте бързо, броят на хората, връщащи се в България и Румъния от Германия, нараства още по-бързо.

Статистическата служба разкри, че миграцията от страната към Румъния се е покачила с 20 на сто от 50 хил. души през първите три тримесечия на 2012 г. до 60 хил. души за същия период през миналата година.

С 11% пък е нараснал броят на заминаващите за България през първите три тримесечия на 2013 г., в сравнение със същия период на 2012 г.

Окончателната информация за последното тримесечие на миналата година се очаква да излязат през май.

Подробности по темата вижте във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback