Лекарство срещу киселини помага за по-леко протичане на Ковид-19?

Фамотидинът подобрява шансовете за оцеляване

25.08.2021 | 12:57 Редактор: Жаклина Иванова
Лекарство срещу киселини помага за по-леко протичане на Ковид-19?

В първият етап на пандемията с Ковид-19 лекари в Ухан забелязват, че много от възрастните пациенти, оцелели след преболедуване, са били от по-бедни демографски области.

Прегледът на медицинските досиета на оцелелите разкрива, че значителен брой са страдали от хронични прояви на гастро-езофагеален рефлукс, поради което са приемали медикаменти, съдържащи активната съставка - фамотидин, докато други пациенти, при които не е наблюдавана подобна връзка, са се лекували с по-скъпия медикамент – омепразол.

Професорът по биомедицинско инженерство Фил Борн, който е декан-основател на Училището за статистически данни обяснява как често от почти анекдотично съобщени наблюдения или споменати мимоходом в конкретен изследователски документ връзки, стават основа за важни научни изследвания и следващи открития.

"Обикновено, за да се разбере дали дадено лекарство е ефективно при лечение на определено медицинско състояние или заболяване, учените разработват проспективни клинични изпитвания. Но този метод е скъп и може да отнеме години. Когато сме изправени пред глобална пандемия, е полезно да бъдат проучени и други възможности", посочва професор Борн.

Така професор Борн и старши научният сътрудник на UVA Камерън Мура започват да анализират информация от база данни, която съхранява медицинските записи на милиони пациенти с Ковид-19, живеещи в 30 различни страни. Екипът постепенно редуцира този брой до около 22 000 души, което е най-голямата по обем извадка за проучване на фамотидин и болестта досега като цяло, пише puls.bg.

Когато се доставя във високи дози, изглежда, че фамотидин подобрява шансовете за оцеляване при пациенти с Ковид-19, особено когато се комбинира с аспирин. Освен това учените установяват, че се възпрепятства и тежестта на прогресията на заболяването, което от своя страна значително намалява вероятността да се достигне "точката", от която възможността за нужда от интубация е почти на 100%.

"Имунната система при определени етапи на инфекциозния процес може да започне да атакува и здравата белодробна тъкан в опита си да ликвидира напълно нахлуващия вирус", обяснява д-р Мура.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК