Научен пробив: Руснаци откриха как да спрат разпространението на Ковид-19

Методът е приложим само в затворени пространства

25.08.2021 | 09:36 Редактор: Здравко Черкезов
Научен пробив: Руснаци откриха как да спрат разпространението на Ковид-19

Учени от Южноуралския държавен университет (SUSU) проведоха хидродинамично изследване на разпространението на респираторни вируси в затворено пространство.

Според тях новите данни ще помогнат за предотвратяване разпространението на Ковид-19 и други вирусни инфекции в класните стаи и на работните места. Резултатите от изследването са публикувани в "Journal of Hazardous Materials'.

Респираторните вирусни инфекции се предават от човек на човек главно чрез въздушно-капков път по време на директен или индиректен контакт. Поради циркулацията на въздуха, поддържането на дистанция в затворени пространства невинаги предпазва от вируси. Затова правилното поставяне на прегради е един от най-ефективните начини за намаляване на разпространението на респираторни вируси в затворени пространства.

Университетски учен проведе проучване по метода на изчислителна хидродинамика (Computational Fluid Dynamics), за да анализира движението на капчиците във въздуха и да определи ефективното поставяне на прегради за защита на хората в една стая.

"Използваният метод на CFD включва комбинация от компютърни програми и кодове за симулиране на различни физични и химични процеси. Този метод се използва в почти всички области на науката, както и самия CFD - от свръхзвуковата авиация до биоенергията. Проведенето изследване имитира реална ситуация в затворени помещения с възможно най-голяма точност", каза Афрасяб Хан, старши изследовател в катедра "Хидравлика и хидропневматични системи" в Политехнически институт на SUSU.

Според учения, използвайки данните, получени по метода на изчислителната хидродинамика, компаниите ще могат да поддържат обичайния ритъм на работа и да избягват карантинните мерки по време на неблагоприятни епидемиологични ситуации.

"Това изследване дава основание за подробно проучване на различни сценарии от теоретична и практическа гледна точка. Планираме сътрудничество на национално и международно ниво", каза ученият, пише БГНЕС.

В бъдеще, въз основа на хидродинамични изследвания, учените ще разработят стандартни инструкции, които ще позволят на офисите, гарите, летищата, морските пристанища и производствените предприятия да функционират както обикновено.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
16 rate up comment rate down comment 5
НЕ НА БЯЛАТА МАФИЯ
преди 2 години
Аз пък знам по-лесен начин.СПРЕТЕ ПАРИТЕ НА ОНЕЯ *** С БЕЛИТЕ МАНТИ И КОРОНА ЧАО Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 8
Безаналоговата медиц
преди 2 години
публикацията е смешно съчинение с цел да се говори за русия, от която абсолютно всички новини без изключение са в БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ. защото реално, днес, там имаме поредица от скромни нули. случайно ли е, че руските ваксини ВЪОБЩЕ НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ И УЗАКОНЕНИ? ако бяха читави, но някой злодей и пречеше, защо самите руснаци тотално не искат да се ваксинират с родните им ваксини?тия дни Русия щеше праща луноход към луната. пак го отложиха- за май следващата година. машинката се разболяла от вируса ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Бравоооо
преди 2 години
Те сега първо при тях си ще го спрат и ако имат успех, ще се възползваме и ние ;р Сигнализирай за неуместен коментар
1
21 rate up comment rate down comment 0
Правете като вятъра
преди 2 години
Спирането на разпространението на вируса е възможно само,ако хората си спрат телевизорите и радиата.Спирането на четенето на всевъзможни медии в инет.Това е.Журналистиката е основната причина за "масова паника,всяване на страх,изопачени представи за болеста,надписани цифри,неверни данни и пр.",основен манипулатор на човешката психика.И всичко това,за да вземат някой лев повече...Жълто-кафяви медии,това сте вие.Пожелавам ви ФАЛИТ Сигнализирай за неуместен коментар