Ковид-19 не е естествено срещащ се вирус, но липсват признаци да е създаден умишлено?

Директорът на американските Национални институти по здравеопазване не изключи възможността за изтичане от лаборатория в Ухан

24.08.2021 | 21:21 Редактор: Жаклина Иванова
Ковид-19 не е естествено срещащ се вирус, но липсват признаци да е създаден умишлено?

Директорът на американските Национални институти по здравеопазване (NIH) д-р Франсис Колинс заяви, че Ковид-19 няма признаци да е бил създаден умишлено от хора, но не изключи изтичането от лаборатория в Ухан, информира "Гардиън".

Репликите на д-р Франсис Колинс дойдоха след като доклад потвърди, че през последните месеци е имало малко потвърждение, че вирусът се е разпространил широко и естествено сред диви животни, като по този начин допълнително повиши съмненията за изтичане от лаборатория.

Това стана след като ръководителят на мисията на Световната здравна организация в Ухан каза, че човек, който е събирал проби от коронавирус на прилепи от полето, може да е бил нулевият пациент, припомни БГНЕС.

"Големите доказателства от една страна казват "не", това не е естествено срещащ се вирус. Не казвам, че не би могъл да бъде разработен тайно в Института по вирусология на Ухан и да е излязъл оттам, ние не знаем това. Но самият вирус няма означенията, че е създаден умишлено от човешка дейност. Мисля, че Китай по принцип отказа да разгледа друго разследване на СЗО и просто каза "не, не сме заинтересовани". Би било по-добре, ако те действително бяха отворили своите лабораторни книги и ни бяха уведомили какво всъщност правят там и за онези случаи на хора, които се разболяха през ноември 2019 г., за които ние наистина не знаем достатъчно", посочи Колинс пред CNBC.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК