Pfizer купува компания за лекарства срещу рак

Сделката е за 2 милиарда евро

24.08.2021 | 12:56 Редактор: Искра Ангелова
Pfizer купува компания за лекарства срещу рак

Производителят на най-продаваната ваксина срещу Ковид-19 в света - компанията Pfizer, ще изкупи всички акции на фармацевтичната компания, която произвежда лекарства за борба с рак - Trillium Therapeutics, предават световните медии. Сделката е за 2 милиарда евро и стана публично известна в същия ден, в който Pfizer-Biontech спечели пълно одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ ( FDA) за своята ваксина срещу Ковид-19.

Pfizer ще плати $18.50 за акция на базираната в Кеймбридж, Масачузетс - Trillium, съобщиха публично от компаниите. След това акциите на Trillium почти се утроиха до цели 11,67 долара, докато Pfizer поскъпна с 3,6 % в началото на търговията в Ню Йорк.

Pfizer вече инвестира $25 милиона в Trillium през септември като част от своята инициатива за разширение на бизнеса и иновациите в медицината, съобщава Money.bg.

Онкологичното портфолио на Pfizer включва 24 одобрени лекарства, които са донесли около 10,9 милиарда долара приходи през миналата година, което е с 21% повече в сравнение с 2019-е. През първата половина на тази година глобалните приходи, свързани с лечението на онкологични заболявния възлизат на 6 милиарда долара.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК