Путин: В Русия не искаме афганистански бунтовници, прикрити като бежанци

Афганистан ще бъде обсъден в понеделник на онлайн среща

22.08.2021 | 19:43 Редактор: Десислава Атанасова
Путин: В Русия не искаме афганистански бунтовници, прикрити като бежанци

Руският президент Владимир Путин призова страната си в неделя да предотврати притока на бежанци от Афганистан след превземането от талибаните, като заяви, че джихадистите могат да влязат под прикритието на търсещи убежище. 

"Нашите западни партньори упорито повдигат въпроса за настаняване на бежанци в страните от Централна Азия, преди да получат визи за САЩ или други страни“, каза той на среща на официални лица на управляващата партия "Единна Русия". 

"Но кой е сред тези бежанци? Откъде можем да знаем?", попита руският президент. 

Той изчисли, че "стотици, дори стотици хиляди, а може би дори милиони" хора биха искали да избягат от Афганистан.

Няколко бивши съветски републики в Централна Азия споделят граница както с Афганистан, така и с Русия, което позволява на "бойци под прикритието на бежанци" да достигнат страната, каза руският президент, предава БГНЕС.

Афганистан ще бъде обсъден в понеделник на онлайн среща на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), военен съюз на няколко бивши съветски републики, ръководен от Русия.

Путин вече изрази притесненията си в петък, като заяви, че "терористи" могат да влязат в съседни страни от Афганистан, включително "под прикритието на бежанци".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК