Протест срещу талибаните в Афганистан, има убити и ранени

Очевидци разказват, че е настъпила паника

18.08.2021 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова

Най-малко трима души бяха убити, а 12 са ранени по време на протест срещу талибаните в град Джалалабад. Ройтерс съобщава, че бойци на ислямистката организация са открили огън по демонстрантите.

След като група протестиращи в Джалалабад опитаха да издигнат отново националното знаме на Афганистан, талибаните им отвърнаха с изстрели. Очевидци разказват, че е настъпила паника.

Протестни вълни се надигат и на други места. В Източен Афганистан се съобщава за мотоциклетисти, развяващи флага на бившия Северен алианс. Демонстрантите се наричат "Армията на съпротивата" на бившия вицепрезидент Амрула Салех.

Шествията срещу талибаните идват само няколко часа, след като един от основателите на движението - Абдул Барадар, се завърна в Афганистан. Именно той е сочен за новият президент на страната. 

В същото време ислямистката организация даде и първата си пресконференция, което беше разчетено като опит да започне кампания за изчистването на публичния си образ. Талибаните настояха, че ще гарантират сигурността в страната.

"Афганистан няма да представлява заплаха за нито една страна. Жените са важна част от обществото", заявиха още талибаните и подчертаха, че ще получат права, но според законите на шериата.

По улиците на Кабул вече са заличени женските образи от рекламни билборди и плакати. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК