Столтенберг с призив към талибаните: Позволете на всички да напуснат Афганистан

Генералният секретар на НАТО заяви, че международният тероризъм се превръща в заплаха с връщането на талибаните на власт

17.08.2021 | 18:15 Редактор: Жаклина Иванова
Столтенберг с призив към талибаните: Позволете на всички да напуснат Афганистан

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес талибаните да позволят на всички, които искат, да напуснат Афганистан, предаде Ройтерс.

"Алиансът ще продължи да поддържа работата на летището на Кабул, като негов приоритет е евакуирането от Афганистан на всички желаещи", подчерта Столтенберг на пресконференция, посветена на ситуацията в тази страна, където талибаните завзеха властта в неделя.

Генералният секретар на НАТО заяви, че международният тероризъм се превръща в заплаха с връщането на талибаните на власт в Афганистан.

"Алиансът трябва да остане бдителен, за да остане на преден план в борбата срещу тази опасност", уточни той.

Столтенберг призова талибаните да не позволяват Афганистан отново да се превърне в убежище за терористи.

"Тези, които сега поемат властта, имат отговорността да гарантират, че международните терористи няма отново да намерят опора", подчерта той.

Генералният секретар на НАТО предупреди новите управници на Афганистан, че Алиансът ще ги държи отговорни за спазването на човешките права, включително на жените.

"Част от афганистанските сили за сигурност се сражаваха храбро. Те обаче не успяха да направят страната безопасно място, защото в крайна сметка афганистанското политическо ръководство не успя да се изправи срещу талибаните и да постигне мирното решение, което афганистанците така отчаяно искаха", коментира Столтенберг.

Той посочи, че е необходимо НАТО да си вземе поуки от изненадващия колапс на афганистанската армия, но добави, че основният приоритет сега трябва да е евакуирането на уязвимите хора от Афганистан.

Генералният секретар на НАТО обясни, че целта на Алианса е била да бъде изградена афганистанска държава, а не силите му да останат в тази страна завинаги, предаде БТА.

"Колапсът на властта в Афганистан пред талибаните е трагедия", каза той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК