Германия се подготвя да евакуира около 100 свои граждани от Афганистан

Става дума за местни жители, работили като преводачи и водачи на военните

14.08.2021 | 20:26 Редактор: Юлия Христова
Германия се подготвя да евакуира около 100 свои граждани от Афганистан

Германия подготвя евакуацията на своите около 100 граждани от Афганистан. Още в понеделник трябва да започне военна операция, планирана първоначално за края на месеца. 

Водещи германски политици настояват не само за евакуацията на дипломатите, останали в посолството на Федералната република в Кабул, но и на помощниците на германските военни по време на мисията им в Афганистан. Става дума за местни жители, работили като преводачи и водачи на военните. Кандидатът за канцлер на управляващия консервативен блок ХДС/ХСС Армин Лашет призова за спешното им извеждане от страната, тъй като животът им е застрашен от приближаващите Кабул талибани. За евакуацията им призова и вътрешният министър Хорст Зеехофер.

След като съпредседателят на Зелените Роберт Хабек също заяви, че дипломатите и помощниците им трябва спешно да бъдат изведени от Афганистан, кандидатът на партията за канцлерския пост Аналена Бербок се обяви за приемането на определен контингент бежанци от Афганистан в Европа, Съединените щати и Канада.

"Очаква се бежанска вълна. Ние, европейците, трябва да сме подготвени. Не бива да повтаряме катастрофалните грешки от сирийската криза и да чакаме всички 27 страни-членки да стигнат до решение. Сега, заедно с Америка и Канада, европейските страни, които искат да приемат бежанци, трябва да изработим конкретни правила за това", заяви Бербок от Зелените. 

Говорител на Християндемократическия съюз обаче беше категоричен, че бежанците от Афганистан трябва да бъдат приети от съседни държави.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК