Подозират братя в убийството на сестра им, защото се развела и избягала с децата си от Афганистан

Братята натъпкали трупа на сестра си в куфар

13.08.2021 | 22:35 Редактор: Елеонора Танева
Подозират братя в убийството на сестра им, защото се развела и избягала с децата си от Афганистан

34-годишна жена бе убита в Берлин, защото начинът й на живот на отговарял на моралните представи за чест на нейното патриархално семейство. Заподозрени са двама от братята на убитата. 

Мариам Х. е разведена жена, майка на две деца. Тя бяга още преди години от Афганистан в Германия – далеч от постоянните убийства, ислямисткия терор на талибаните и принудите на архаично-патриархалното общество. Но не успява да избяга от жестокостта на своите братя.

Прокуратурата смята, че още в деня на убийството двамата по-млади братя са пренесли в куфар трупа на сестра си в Бавария, където живее по-възрастният им брат. Там я погребали, там е намерено и тялото впоследствие. Аутопсията потвърждава подозренията за насилствена смърт. Дотогава младата жена е смятана за безследно изчезнала, информира DW. 

Почти едновременно с разследванията пламна и дискусия за т.нар. убийства на честта. Един от важните аспекти са патриархалните възгледи за живота и семейната чест, казва Мартин Лесентин, говорител на Международното дружество за човешки права. Той допълва, че тази гледна точка „често е религиозно обагрена“, а нерядко става дума и за комплексите на мъже, които са възпитани в чувство на превъзходство над жените.

Случаят напомня за убийството на Хатун Сюрюджю в Берлин през 2005 година – може би най-известното убийство на честта в Германия. 23-годишната жена с кюрдски произход бе убита с три изстрела от брат си на една автобусна спирка. Жената била омъжена принудително, но се освободила от брака си и се върнала със сина си в Берлин. Убийството й тогава предизвика национален дебат на тема интеграция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК