Разрешиха тестването на испанска ваксина срещу Ковид-19

Одобреното изпитване е за първа фаза и ще изследва преди всичко безопасността и поносимостта на PHH-1V

13.08.2021 | 07:47 Редактор: Здравко Черкезов

Испанската агенция по лекарства (AEMPS) разреши клиничното изпитване на ваксината PHH-1V срещу Ковид-19, разработена от испанската компания Hipra. Новината дойде няколко дни след като същата агенция отказа клинични проучвания при хора на друга испанска ваксина, разработена от екипа на Мариано Естебан от Висшия съвет за научни изследвания (CSIC), съвместно с фармацевтичната компания Biofabri.  

Одобреното изпитване е за първа фаза и ще изследва преди всичко безопасността и поносимостта на ваксината, както и нейната ефикасност. За тази цел ще бъдат наети няколко десетки доброволци на възраст между 18 и 39 години. Всеки от тях ще получи две дози с интервал от 21 дни. Ако всичко върви добре и клиничните изпитвания са успешни, компанията да започне производството още през октомври тази година. През следващата година година се очаква да бъдат произведени 400 млн. дози, а през 2023 г. да достигнат 1,2 млрд., предаде БНР. 

Заради факта, че ще се съхранява при температура между 2 и 8 ºC се очаква и разпространението й да е по-лесно. Премиерът Педро Санчес обяви, че правителството е предоставило 13 млн. евро за разработването на ваксината, а министърът на науката и иновациите Диана Морант уточни, че тя е "много важна стъпка за испанската наука", защото ще е ефективна и срещу новите мутации на коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК