Доц. Николаева-Гломб: Съмнението в научните факти, касаещи ваксината, е неоснователно

Насоките, които дават СЗО и други институции е решение на специалисти и експерти, заяви тя

12.08.2021 | 21:07 Редактор: Юлия Христова

Нова вълна от инфекции, защо Делта вариантът се разпространява като пожар? 

Определено се намираме в четвъртата Ковид вълна. Гребенът на вълната е надигнат. Очаквам да бъде същата като предишните, не смея да мисля, че може да е по-тежка, особено третата беше достатъчно тежка. Не бива да го допуснем. Това каза за "Денят ON AIR" ръководителят на катедра "Вирусология" към НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.

По думите ѝ съмнението в  научните факти, касаещи ваксината, е неоснователно

"Насоките, които дават СЗО и други институции, е решение на специалисти и експерти. Ако погледнем графиката, първата вълна, която удари България - помним снимките - не става дума за вълна, а за малко вълнение. Мерките изглеждаха тежки, но не изгубихме човешки животи", подчерта тя за Bulgaria ON AIR.

Доц. Любомира Николаева-Гломб е на мнение, че мерките у нас са по-либерални.

"Виждам, че на много места, ако някой опита да влезе без маска, съответния собственик на магазин или заведение прави забележка. Делта вариантът като симптоматика - от лични наблюдения знам, че той не се различава. И при предишните варианти около 30-40% от заболелите губеха обоняние. Преди години при настинка на никого не му е хрумвало да тества загубата на обоняние", допълни още събеседничката.

Според нея не бива да подценяваме и боледуването от грип, който също е сериозно заболяване.

"В ситуация на пандемия и всяко подценяване не е добро решение. Нека имаме доверие на нашите лекуващи лекари. Някои позитивират теста още при първи симптоми, други - на втория-третия ден", обясни ръководителят на катедра "Вирусология" към НЦЗПБ.

"Тези, които са изкарали болестта по-тежко, могат да разчитат на по-дълготраен имунитет след това", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК