BioNTech: Pfizer работи срещу Делта, не е нужда адаптация към новите щамове

Решение за подобрение ще се вземе, ако е ясно, че ваксината не работи или предлага ниска защита срещу вируса

09.08.2021 | 21:23 Редактор: Жаклина Иванова
BioNTech: Pfizer работи срещу Делта, не е нужда адаптация към новите щамове

"Ваксината от първо поколение, разработена от BioNTech-Pfizer, работи срещу варианти на коронавирус, като щама Делта и за момента не е необходимо да се променя", заяви изпълнителният директор на германската компания BioNTech Угур Шахин.

"Възможно е през следващите 6 до 12 месеца да се появят допълнителни варианти и това да изисква адаптиране на ваксината, но в момента това все още не е така", добави Угур Шахин пред журналисти.

Решение за подобрение трябва да се вземе, ако е ясно, че ваксината не работи или предлага само ниска защита срещу вируса. Бързо променящата се ситуация означава, че определянето на времето за правилната промяна също е от решаващо значение.

"Вземането на решение в момента може да се окаже грешно след три или шест месеца, ако доминира друг вариант. Затова моментът на решението трябва да бъде точният", уточни още той.

Държави, между които Франция и Германия, заявиха, че ще започнат да предлагат допълнителна доза на възрастните и най-уязвимите хора от септември.

BioNTech-Pfizer са доставили около един милиард дози от ваксините си в повече от 100 страни или територии по света. Те очакват годишният им производствен капацитет да достигне 3 милиарда дози до края на годината, преди да се изкачи до 4 милиарда дози през 2022 г., предаде БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кака Пена
преди 2 години