Изолират цели градове в Китай заради Ковид-19, Делта мутацията атакува страната

Само 9 случая на положителни за Kовид-19 жители са открити в Ухан в резултат от масовото тестване

08.08.2021 | 23:10 Редактор: Жаклина Иванова
Изолират цели градове в Китай заради Ковид-19, Делта мутацията атакува страната

Само 9 случая на положителни за Kовид-19 жители са открити в Ухан в резултат от масовото тестване, разпоредено в последните дни от местните власти. Общо 11,3 милиона души минаха през тест за вируса, обхващайки по-голямата част от населението на града, с изключение на студентите в летни ваканции и децата на възраст под 6 години, според брифинг за борба с вирусите, проведен от правителството на Ухан в неделя.

Заразените хора са хоспитализирани, казаха служителите на местната администрация.

Общоградското тестване започна във вторник, след като в понеделник бяха съобщени три потвърдени местни инфекции. Последните данни от правителството показват, че Ухан е добавил още шест случая на 7 август.

Китай предпиема мерки за спирането на разпространението на Kовид-19, в опит да запази икономиката си от по-застрашителния Делта вариант, който тръгна от Индия. Те включват изолирането на цели големи градове. Тази стратегия за "нулева толерантност" за карантиране на всеки случай и опит за блокиране на нови инфекции от чужбина помогна да се овладее миналогодишното огнище и запази Китай до голяма степен без заболеваемост. Но въздействието на подхода върху работата и живота на милиони хора предизвиква предупреждения, че страната трябва да се научи да контролира вируса, без да спира многократно икономиката и обществото, пише bloombergtv.bg.

Джан Уенхонг, лекар от Шанхай, който стана известен по време на драмата в началното огнище на Ухан, предположи в публикация в социалните мрежи, че стратегията на Китай може да се промени.

"Светът трябва да се научи как да съжителства с този вирус", пише Джан, който има 3 милиона последователи в широко използваната платформа Sina Weibo.

Контролът на Китай ще бъде тестван, когато хиляди спортисти, репортери и други пристигнат за зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари. А управляващата партия е изправена пред политически чувствителна смяна на ръководството в края на 2022 г., за което лидерите искат оптимистични икономически условия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК