Жител на Делчево: Пожарът унищожи на 100% дивата природа и природните ресурси

Тежки последствия за животинския свят

08.08.2021 | 11:59 Редактор: Искра Ангелова
Жител на Делчево: Пожарът унищожи на 100% дивата природа и природните ресурси

Последиците от пожара, който засегна района на Делчево, оставиха големи следи върху живота на жителите му, както и върху флората и фауната в няколко села в района на Делчево, информира скопският телевизионен "Канал 5".

Понастоящем в село Нов Истевник жителите съобщават, че няма електричество и питейна вода в продължение на няколко дни, докато щетите са огромни в местността Истевнишки кукуле.

Тони Симоновски, родом от село Истевник, добави, че става въпрос за катастрофални щети в района на Малешевската планина и Пиянец, причинени от най-големия пожар в този регион.

"Един от белите дробове на Делчево е разрушен. Дишахме от планината Средна, оттам свежият вятър и въздух идваха вечер и през лятото можехме да спим. Нанесени са щети на много местни жители и села и селища около планината Средна. Дивата природа и природните ресурси в планината са унищожени на 100%", каза Симоновски, цитиран от "Фокус".

Кметът на Делчево Горан Трайковски добави, че подновяването на горския фонд през есента ще бъде неизбежно за поддържане на биоразнообразието в Пиянец.

"Това, което трябва да направим, е да организираме голяма акция за залесяване през есента, за да повлияем на обновяването на белите дробове в нашия район", добави Трайковски.

Пожарът край Делчево повреди и църквата "Св. Атанасий" в село Нов Истевник.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тодор Димов
преди 2 години
Е-е-х... хора, това си е бедствие. Дерзайте и се справяйте с него. А останалите хора и държави са призвани да помагат. Та да се преодолеят настъпилите злини. Българите, също - тук място за двоумене няма. Сигнализирай за неуместен коментар