Тежка битка с огъня до българската граница, страховити пожари в Гърция и Турция 

Пожарникарите в района на Делчево и Пехчево не спират да се борят с огнената стихия

06.08.2021 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

На границата ни със Северна Македония е разположена тежка верижна техника, с която да се направят просеки, за да не се прехвърли пожарът на българска територия. Там борбата с огнената стихия продължава пети ден. 

От ранните сутрешни часове пожарникарите в района на Делчево и Пехчево се борят с огнената стихия. Пламъците се разпространяват бързо, подпомогнати от силния вятър и сухото време. Огънят приближава няколко населени места, сред които намиращото се близо до българската граница Църник. 

Освен българските огнеборци, на помощ на Северна Македония се притекоха и противопожарен екипи от Словения и Австрия. На място са изпратени и военни. 

Горещата вълна разпали с нова сила пламъците в гръцката област Атика. Основният пожар се е разделил на няколко фронта, разпространявайки се в различни посоки. Отново се наложи евакуацията на няколко населени места, включително северните предградия на столицата Атина. 

"Абсолютна катастрофа! Къщата на съседа ми изгоря, говорим за пълно унищожение. Може би и моят дом е изгорял", сподели атинянинът Никос.

Бедствено остава положението и на остров Евия. Огънят унищожава всичко по пътя си. Изпепелени са къщи, магазини и коли. Част от местните се включиха в гасенето на стихията, други бяха изведени на безопасно място с помощта на бреговата охрана и частни лодки. 

Пожари избухнаха и на територията на Ситония и Халкидики. Румъния и Швейцария се присъединиха към Кипър, Франция и Швеция в изпращането на екипи за справяне със стихията в Гърция. 

10 дни вече продължава борбата с бедствието в Турция. 13 пожара в 6 провинции все още не са под контрол. Тежка е обстановката в Мугла и Анталия. Силните ветрове и екстремните температури затрудняват гасенето.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК