8 жертви на пожарите в Турция, българи гасят РСМ, Гърция моли ЕС за помощ

Българският екип от огнеборци действа в района на Пехчево

05.08.2021 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Овладяха огъня близо до електроцентрала край Бодрум в Турция. Пламъците не са нанесли сериозни щети по основните мощности. Служители и местното население са били евакуирани с помощта на военен кораб. 

Осем са жертвите на бушуващите повече от седмица пожари в страната. На няколко места в страната те продължават да горят. 

Усилията на огнеборците са възпрепятствани от високите температури и силните ветрове. Президентът Реджеп Ердоган определи пожарите като най-сериозните в историята.

В Северна Македония на места все още има пожари. Екип от 25 огнеборци, изпратени от България, се включи вчера в гасенето на пожарите в РСМ. Българският екип действа в района на Пехчево. Много жители снощи и тази сутрин са били на първа линия заедно с армията. 

Пет хеликоптера, три от Сърбия и два от Северна Македония, започнаха да гасят огъня в района на Пехчево. Според последни информации на Центъра за управление на кризи, в момента в страната са активни над 12 пожара.

Най-сериозна е ситуацията в Македонски брод, Пехчево и Делчево. 

С пожарите се бори и Гърция. Страната поиска помощ от държавите членки на Европейския съюз. 18 пожара са регистрирани през последното денонощие в страната. Днес отново температурите са екстремно високи.

Вижте повече по темата в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК