fallback

Си Дзинпин: Китай предоставя на света 200 млн. дози ваксини

Страната е решила да дари $100 милиони за COVAX

06.08.2021 | 12:56 Автор: Тодор Петров

Китайският лидер Си Дзинпин в писменото си обръщение до първата среща към Международния форум за сътрудничество в областта на ваксините срещу Ковид-19 посочи, че през месец май тази година по време на световната среща на върха за здравеопазването е предложил пет мерки в подкрепа на световната борба срещу пандемията, сред които създаването на настоящия форум. 

Страните и институциите, които проучват и произвеждат ваксини, ще обсъдят заедно как разумно и справедливо да ги разпространяват. Си Дзинпин изрази надежда, че на фона на сегашната сложна пандемична ситуация форумът ще съдейства за сътрудничеството с развиващите се държави в борбата срещу заразата.

Той подчерта, че Китай винаги е поддържал идеята за общност на споделеното здравеопазване, особено в сферата на ваксините за развиващите се държави. Китай ще положи всички усилия, за да им помогне и ще предостави на света 200 милиона дози ваксини до края на годината. 

Страната е решила да дари 100 милиони щатски долара за COVAX, за да може развиващите се държави да получат достъп до тях. 

"Китай ще работи заедно с международната общност за насърчаване на глобалното сътрудничество в сферата на ваксините, за изграждането на общността на споделената съдба", посочва китайският председател в свето писмено обръщение, предаде радио "Китай".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback