Над 200 млн. са потвърдените случаи на коронавирус, няма ваксини за всички

"Джонс Хопкинс": Над 4,2 милиона души са починали от Ковид-19

05.08.2021 | 12:23 Редактор: Тодор Петров
Над 200 млн. са потвърдените случаи на коронавирус, няма ваксини за всички

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в света е надхвърлил 200 милиона, а поради варианта Делта скоростта на разпространение на коронавируса се е увеличила. Това показват данните на американския университет "Джонс Хопкинс".

Експерти казват, че масовите имунизации забавят пандемията и помагат да се предотвратят смъртни случаи, но няма достатъчно ваксина за всички. Както отбелязва Ройтерс, най-малко 2,6% от световното население е заразено с коронавирус.

"Джонс Хопкинс", който използва официалните статистически данни в своите изчисления, съобщава, че над 4,2 милиона души са починали от Ковид-19 по целия свят. 

Вирусът вече се разпространява активно в бедните страни по света. А най-големият седмичен брой случаи е регистриран в САЩ, Бразилия, Индонезия, Индия и Иран. Тези държави представляват около 38% от всички ежедневно нови случаи. Прави впечатление, че в САЩ повечето диагнози са сред хора, които не са били ваксинирани, пише БГНЕС.

Световната здравна организация заяви, че богатите държави все още не трябва да предлагат на гражданите си трета ваксина, така че изоставащите да могат да получат необходимите лекарства и да ваксинират поне 10% от населението. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК