Ще доведе ли ракетната експанзия на Китай и Русия до ядрена война?

Експертите смятат, че САЩ са "в голяма опасност"

30.07.2021 | 11:23 Редактор: Десислава Атанасова
Ще доведе ли ракетната експанзия на Китай и Русия до ядрена война?

Експертите смятат, че САЩ са "в голяма опасност", тъй като нарастват опасенията, че ракетната експанзия на Китай и Русия може да доведе до неконтролирана ядрена война, пише британският таблоид "The Sun", цитиран от "Фокус".

В момента Вашингтон модернизира целия си флот, докато Пекин и Москва продължават да тестват нови ракети и да разширяват своя арсенал.  

"Що се отнася до надпреварата във въоръжаването, не бих я представял така, както е била по време на Студената война, когато САЩ и Съветският съюз създадоха десетки хиляди ядрени оръжия. Свидетели сме на нов кръг от ядрено съперничество между великите сили, което в близко бъдеще може да стане още по-голямо и по-опасно, ако не предприемем мерки за предотвратяването му", заяви Кингстън Рейф, директор по политиката за разоръжаване и намаляване на заплахите.

Експертите са загрижени за заплахите за националната сигурност, които това съперничество представлява.

"Тъй като има ядрено съперничество, особено между великите сили, това означава значителна заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници. Това поражда безпокойство относно възможна ескалация на конфликта до ядрено ниво и поражда безпокойство относно необоснованото убеждение на великите сили, че ядреният конфликт може да бъде ограничен или контролиран", обясни Рейф.

"Конкуренцията продължава да се развива, тя поражда опасения относно надпреварата с ядрени оръжия сред всички сили, които се стремят да увеличат размера, разнообразието и възможностите на своя арсенал в отговор на действията на другите", посочи още Рейф.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК